INGELA BENDROT

Att vara statssekreterare är något av det roligaste och mest utmanande jobb jag kan tänka mig! Det handlar om att – tillsammans med ministern och många kunniga och engagerade medarbetare – forma en fungerande politik, ta fram konkreta politiska förslag och arbeta med myndighetsstyrning. Nu arbetar jag som vd för Nya Ostkustbanan, ett halvtidsuppdrag. Bolagets uppgift är att driva på för en utbyggnad av dubbelspår mellan Gävle och Härnösand, något som skulle halvera restiderna och fyrdubbla kapaciteten. Bolaget ägs av en rad kommuner samt Region Gävleborg och Region Västernorrland. Läs mer om Nya Ostkustbanan här.

Vid sidan av mitt vd-jobb driver jag Bendrot Kommunikation AB, ett bolag som jag startade 2009.

Jag har alltid haft ett starkt samhällsengagemang, redan som 13 åring gick jag med i Moderat Skolungdom. Under gymnasietiden var jag bl a engagerad i Förbundet Unga Forskare. Under 90-talet var jag med och bildade föreningen Näringslivets Miljöchefer.

Att resa är ett stort intresse. Hittills har jag besökt mer än 40 länder och varit i alla världsdelar utom Oceanien och Antarktis.  Jag reser också gärna i Sverige, helst med tåg. Som statssekreterare fick jag representera Sverige vid flera ministerrådsmöten och andra internationella konferenser, vilket också var en spännande erfarenhet.

Sedan 2009 har jag gått flera utbildningar på Fotografiska Akademin och Skrivarakademin, något som jag också har nytta av i mitt företag. Jag har också varit med och bilda Fotoklubben Cindy som består av 11 fotografer som 2015 gick utbildningen ”Mitt fotografiska år” på Fotografiska Akademin i Stockholm. Jag har hittills deltagit i fem fotoutställningar.

Det är inte svårt att sätta guldkant på tillvaron. För mig är det viktigaste att kunna umgås med familj och vänner. Det behöver inte vara särskilt komplicerat; en god middag, en promenad eller ett stillsamt samtal över en kopp te. Yoga, styrketräning och meditation ger mig energi och ökar min förmåga att fokusera.

Naturen ger mig inspiration och kraft – det kanske beror på att jag är född och uppvuxen på en gård. Att vandra över en åker, igenom en skog eller längst med en strand är både rogivande och stärkande. Jag njuter av årstidernas växlingar och av skönheten i naturen.